Tekenen, (n) iets voor jou?

Geplaatst door Pim M. op

Iedereen kan tekeken

Stiekem zijn we allemaal wel jaloers op iemand die prachtig kan tekenen, schilderen of fotograferen. Of iemand die super lenig is. Dat is op zich best gek omdat de psychologie beweert dat wanneer je jaloers bent op iemand anders, dat vaak betekent dat het gaat om iets wat je zelf ook denkt te kunnen of waarvan je denkt dat je het hàd kunnen bereiken. Maar wat houd je dan tegen om te gaan tekenen?

Je hebt er geen talent voor nodig

Nu ben ik inderdaad iemand die begiftigd is met een hoop talenten, maar blijkbaar heb ik ze niet goed genoeg ingezet, want geen enkele is echt tot volle bloei gekomen. En dus ben ik in ieder geval regelmatig jaloers op mensen die uitblinken op het gebied van tekenen. Schilderkunst boeit me veel minder omdat ik dat gewoon niet in me heb. Althans zo dacht ik voor kort. Want klopt het eigenlijk wel dat je talent moet hebben om te kunnen schilderen of tekenen? Of is het iets dat je met veel oefenen best onder de knie kan krijgen?

Met techniek en oefenen kom je een heel eind

Ik ga voor de laatste mogelijkheid. Net zoals er leerlingen zijn die op de middelbare school ter nauwer nood een zesje weten te behalen voor wiskunde en vervolgens het licht zien, keihard studeren en professor worden in de één of andere technische richting. Het kan. Want de belangrijkste ingrediënten voor kunst zijn toch techniek, oefenen en heel veel geduld.

Tekenen brengt rust in je hoofd

Het laatste mag nauwelijks een belemmering zijn in een tijd dat mensen voor de lol een bak geld betalen om een weekendje in stilte door te brengen, de retraite mogelijkheden zijn niet meer te tellen. Blijkbaar is er een immense behoefte aan rust en meditatie, aan flow en harmonie, aan even niets moeten maar gewoon zijn. Dus een beetje geduld en veel blijven oefenen (lees: HERHALEN) is precies wat we nodig hebben om de hectiek van alledag te ontvluchten. Tekenen levert dan ook nog eens een heel bevredigend gevoel op, wanneer je na een uurtje het resultaat bekijkt. Veel meer dan een beetje mantra’s zingen. Niet voor niets was tekenen en schilderen een favoriet tijdverdrijf van monniken en zen boeddhisten.

Mandala inkleuren heel meditatief

Tekenen en schilderen en zelfs het eenvoudig inkleuren van mandala’s bijvoorbeeld, zijn een prima uitlaatklep voor nerveuze types. Met het puntje van je tong tussen je tanden proberen tussen de lijntjes te blijven, is niet alleen weggelegd voor kleuters. Ook volwassen slaan weer massaal aan het kleuren en merken gaandeweg dat ze er talent voor hebben.

Ben je nog niet overtuigd, neem dan het volgende rijtje nog eens door voor dat je besluit dat tekenen niets voor jou is.

  1. Voor tekenen heb je heel weinig materiaal nodig. Een paar potloden, papier en een gum en je kunt beginnen. Later kun je ook pen proberen, of stiften, of zelfs een soort kwastjes, vermomd als pen: de sign pen brush van Pentelarts
  2. Je kunt overal tekenen, je hebt er geen vaste plek voor nodig. Met je schetsboek en een paar pennen en potloden in je rugzak kun je overal even gaan zitten om een bepaald tafereel vast te leggen. Heel populair momenteel is het Urban sketching. Door even te gaan zitten leg je vast hoe de wereld eruit ziet vanuit jouw perspectief.
  3. Iedereen kan tekenen! Het maakt niet uit of het resultaat niet lijkt op wat je in gedachten had, het gaat ook om het plezier. Vind je gezichten te moeilijk, begin dan gewoon met het maken van mooie letters voor je bullet journal of dagboek.
  4. Laat je niet verleiden jezelf te vergelijken met anderen. Hoe jij kijkt naar dingen is uniek, dus hoe jij ze weergeeft ook. Vergis je ook niet in de vaardigheden van anderen. Op de vele instructiefilmpjes is het net of je in 15 seconde iets prachtigs maakt, terwijl in werkelijkheid je minstens een uur moet uittrekken voor en tekening met enige details.
  5. Vind je het tekenen op papier net een stap te ver, begin dan gewoon eens op je computer. Met een programma als paint.net dat standaard op elke pc staat en anders gratis te downloaden is, kun je heel simpel beginnen. Er zijn heel veel video’s op YouTube die je daarbij kunnen helpen. Met de muis is dat wel lastig, dus eigenlijk moet je er wel een tekentablet voor aanschaffen. Voor hetzelfde geld heb je 12 penseelstiften en 36 stiften in (meer dan) alle kleuren van de regenboog! Gaat het je echter vooral om de lol, bekijk dan deze tekenvideo eens en geef toe: iedereen kan tekenen!

Ben je nu enthousiast en ga je gelijk beginnen met schetsen, schroom niet en deel het resultaat met ons. Ik ben in ieder geval super benieuwd maar je kunsten.

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →