T-shirts zelf van een print voorzien

Geplaatst door Pim M. op

Textiel krijt

Soms krijg ik een crea-bea gevoel. En bij gebrek aan kinderen, gebruik ik dan mijn cursisten als levend proefkonijn. Zo heb ik een aantal buitenlandse cursisten die graag Nederlands willen leren. Eén van de cursisten, kan supermooi kalligraferen, hij komt uit Iran. In Iran is Kalligrafie zo’n beetje uit gevonden. Niet gek als je bedenkt dat Perzië één van de oudste beschavingen ter wereld is en dat het spijkerschrift een voorloper is van het huidige Perzisch. Een schrift zo mooi dat je niet eens wilt weten wat er staat.

Snelhechten

Enfin ik had dus het plan opgevat om een aantal witte T-shirts te voorzien van een vrolijke tekst. Want hoe leer je Nederlands het beste? Door het te praten natuurlijk. En te schrijven. Wanneer je een plaatje ziet en dan het bijbehorende woord, dan wordt die combinatie veel beter opgeslagen in je geheugen dan wanneer je uit een boekje gaat woorden stampen.

Stap 1 T-shirt van een print voorzien

Voor de T-shirts ging ik naar het dichtstbijzijnde filiaal van het Kruidvat. Niet met opzet eigenlijk, want ik wist helemaal niet dat je bij het Kruidvat witte T-shirts kan kopen. Maar daar ons dorp niet veel meer keuze heeft dan een supermarkt, een Kruidvat en een doe- het- zelf zaak, kom ik wel eens zomaar bij deze drogist. Daar ontdekte ik drie mooie spierwitte T-shirts voor nog geen €8 euro. Een prima basis om de textielmarkers van Pentelarts eens op te gaan uitproberen.

Stap 2 T-shirt strak trekken

Bij het uitpakken en betasten van de doos met kleurtjes, vond ik ze wel heel veel weg hebben van wasco krijtjes. Op de gebruiksaanwijzing lees ik dat je het textiel goed strak moet trekken voordat je begint. Hier wreekte zich onmiddellijk dat ik een paar goedkope shirts als basis had. Want probeer die maar eens goed strak te trekken, zonder dat deze gelijk al hun model verliezen.

Stap 3 Ontwerpen

Nu laat ik me niet zomaar uit het veld slaan, dus ging ik toch aan de slag. De Pentelarts krijtjes hebben veel verschillende kleuren, maar het is lastig om te mengen op T-shirt stof. Dus dan zijn de 15 kleurtjes ook wel een minimum aantal voor een beetje leuke print. Ook zwart wit is mogelijk want die varianten zitten ook in het doosje met textielkrijtjes.

Stap 4 Maak een sjabloon

Het beste zou je de prints moeten aanbrengen met sjablonen. Nu weet ik wel wat sjablonen zijn, maar de uitleg die bij de textielkrijtjes zitten is niet echt helder. Mij lijkt het dat je gewoon uit stevig karton de gewenste letters of vormen knipt, deze op de stof legt en dan inkleurt. Wederom is T-shirt stof niet echt geschikt.

Stap 5 Tekenen en inkleuren met textielkrijtjes

Nadat ik met wat oefenen de slag een beetje te pakken had, kreeg ik toch wel een aardig resultaat. Leuk voor een kinderfeestje, maar niet om volwassenen mee de straat op te sturen. Want ik had bedacht dat de titel van een liedje wel leuk zou zijn om op het shirt te zetten: “Praat Nederlands met me”. Bovendien vlekte de krijtjes ook wel een beetje.

Stap 6 Verhitten met een strijkbout

Helaas beschik ik ook niet over een strijkbout. Deze is nodig om de textielkrijtjes goed aan het textiel te laten hechten. Ik heb het niet uitgeprobeerd, want de T-shirts heb ik weggegeven, maar ik wil wedden dat de tekst er in de was NIET uitgaat (bij mij gaan vlekken NOOIT ergens uit dus het zou wel heel oneerlijk zijn als mijn kunstwerk wel zou verdwijnen in de was). In die zin vind ik de textielmarkers zeker een succes. Maar ik was niet erg te spreken over de randen, want uiteraard was ik te lui om een sjabloon te maken.

Stap 7 Maak contouren scherper met textielstift

Het euvel van wazige randen is eenvoudig te verhelpen door er met een stift langs te gaan. Kun je natuurlijk weer een speciale textielstift voor aanschaffen, maar ik wil wedden dat wanneer je een airbrushpen of andere gekleurde of beter, zwarte stift gebruikt van Pentelarts, die echt wel permanent blijft zitten.

Benieuwd naar jullie kunstwerkjes! Show me? Tip: gebruik als beginner géén T-shirts maar pak gewoon een oud overhemd van man- of vriendlief. Een laken lijkt me ook prima oefenmateriaal.

 

 

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →