Maak je eigen storyboard

Geplaatst door Pim M. op

Tekenfilm tekenen

Moodboard ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat het afgeleid is van storyboard? Terwijl je bij een moodboard allerlei knipsels gebruikt om een bepaalde sfeer vast te leggen, is het storyboard de ruggengraat van een stripverhaal of (animatie- of ) tekenfilm. Hoewel er natuurlijk veel meer komt kijken bij het maken van een animatiefilm, begint een teken- of animatiefilm met een origineel idee.

Ideeën gaan pas leven met pen en papier

En dat idee komt pas tot leven wanneer je gaat schetsen. Schetsen doe je doorgaans met een hard potlood, waardoor de lijntjes dun en bijna onzichtbaar zijn. Wanneer je gaat figuurtekenen, dan is juist een zacht potlood fijn, omdat je er mooie vette halen mee kan maken. En aangezien het bij tekenfilms en animatiefilms meer gaat om cartoons dan om de realiteit, mag je lekker overdrijven. Wist je trouwens dat ook gewoon woorden opschrijven helpt om dingen voor elkaar te krijgen? Heb je dus een goed idee, ga er dan eens voor zitten en zet het op papier.

Verschil tussen animatie en tekenfilm

Iedere tekenfilm is in feite een animatiefilm maar niet elke animatiefilm is een tekenfilm. Dit komt omdat animatie op veel meer kan slaan dan alleen op stripfiguren. Animatie is een verzamelnaam voor alle manieren waarop je beweging kan brengen in losse beelden. Tegenwoordig gaat dat natuurlijk veel met de computer, maar denk niet dat er geen stiften aan te pas komen!

Animeren met klei

Dat hoeven dus geen tekeningen of stripfiguren te zijn, maar dat kunnen net zo goed poppetjes van klei zijn of andere dingen waar normaal geen beweging in zit. Anima is een ander woord voor “ziel”, dus met andere woorden, je brengt iets tot leven. En dat is fun!!

Tekenfilm heel veel werk

Wie net als ik in 1988 de film Who framed Roger Rabbit gezien heeft, zal zich de opwinding herinneren, want de sky was the limit. Omdat in de film échte mensen gemixt worden met stripfiguren en zelfs de mensen geanimeerd worden, was alles mogelijk. Hoe het precies gedaan wordt, ik zou het niet weten, maar wel weet ik dat het nog steeds monnikenwerk is. Want de animatiefilm bestaat uit losse beelden die samengevoegd worden zodat het lijkt of er een vloeiende beweging is. En daarvoor heb je 24 beelden per seconde nodig, dat zijn voor een filmpje van 10 minuten dus al heel veel schetsen, 14400 stuks. Gelukkig komt de computer te hulpwanneer je dergelijke aspiraties hebt en hoef je niet een vrachtwagen vol papier te laten aanrukken.

Moderne tekenfilm vraagt moderne tekenpennen

Dus als je denkt dat tekenen zooooo jaren 70 is, dan heb je het mis. Want ook voor hypermoderne, door de computer gemaakte animatiefilms zoals Ice Age, moet flink getekend worden. En zo is figuurtekenen weer helemaal back. Cirkels, vierkantjes en rechthoeken, maar dan wel 3 D. Ook wanneer je nog nooit een krabbeltje hebt gezet, is het leuk om het eens te proberen. Zeker wanneer je penseelstiften gebruikt, een stift waar je net als met een kwast, dikke èn dunne lijnen mee kan zetten. Je hebt ze ook in aquarel. Met zo’n pen lijkt het zelfs of je aan het schilderen bent. En weet je niet hoe je moet beginnen kijk dan eens op YouTube of koop een boek over tekenen.


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →