Is tekenen ouderwets?

Geplaatst door Pim M. op

Is tekenen ouderwets?

Tekenen en schrijven, dat is toch zeker super ouderwets? Of kun jij, net als ik, het niet over je hart krijgen de stiften, kleurpotloden en allerlei andere getuigen van een creatievere tijd, te doneren aan een de kringloopwinkel? Ik ben zelfs zo erg dat ik nog een tekendoos heb uit de tijd dat ik op de basisschool zat, en dàt is best lang geleden. En er is goed nieuws, want écht tekenen, met de hand dus, is weer helemaal terug.

Houten tekendoos uit jaren 60

Gek genoeg was het niet mijn eigen tekendoos, maar die van een jongen die ik eigenlijk nooit gekend heb. De tekendoos, samen met een doosje wascokrijtjes en pastelkrijtjes, waren van de zoon van een cliënt. Ook zij had de tekenspullen niet weg kunnen doen, maar toen ze mijn blije gezicht zag toen ik die oude tekendoos zag, mocht ik hem gelijk meenemen.

Ieder kind is dol op kleur

Als een schatkist nam ik hem mee naar huis en zette hem in de kast. Uiteraard had ik wel een blik op de binnenkant geworpen. Kleurpotloden, diverse gummen en gedoodel op het deksel. Ja, hij had beslist van mij kunnen zijn. Gummen had ik nooit genoeg en puntenslijpers trouwens ook niet. Iedere verjaardag, Sinterklaas of Kerst lag er wel een pak stiften, kleurpotloden of ander tekengerei voor mij.

Letters tekenen

In die tijd kon je stiften volgens mij ook nog niet per stuk kopen, dus mijn lievelingskleuren waren altijd veel te snel uitgedroogd. Hierdoor leek ik nooit genoeg stiften te kunnen hebben. Maar dat ik nou veel kleurde, nee. Kleuren was trouwens sowieso meer iets voor kleuters. Op de basisschool ging het vooral om mooie letters. Net als de monniken deden. Die maakten van de eerste letter van de pagina een heel kunstwerk.

Handlettering helemaal hip

Grappig dan ook dat in deze tijd van computers en tekenapps, ineens de belangstelling voor handlettering weer helemaal terug is. Handlettering staat voor het tekenen van letters, dus het gaat niet om mooi schrijven of kalligraferen. Nee, je gaat zelf een mooi lettertype maken, liefst 3D en misschien wel helemaal afgemaakt met eigen banners. 

Schrijven met een stift

En wel zouden niet in de 21e eeuw leven of dat tekenen doe je met stift. Nu weet ik van de kids dat dit helemaal gek waren van Stabilo, je kent ze vast ook. Kapitalen hebben we er aan uit gegeven. Vooral de fijnschrijvers deden het erg goed bij zoonlief, die ook dol was op doodelen. En toegegeven, ze gingen lang mee.

De lekkerste stiften

Ik heb echter altijd graag een keuzemogelijkheid en probeerde dus ook wel eens wat anders. De megaknallers werden het niet, maar ook de stiften van Bruynzeel, Bic en Staedler, toch ook niet de minsten, werden systematisch afgekeurd. Door de kids wel te verstaan. Van Pentel had ik nog nooit gehoord, maar daar gaat nu verandering in komen. Je bent immers nooit te oud om te leren.


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →