Helemaal zen زین met handlettering

Geplaatst door Pim M. op

Kalligrafie

Ben je ook zo moe van alle yoga, chi kung en chocolade ceremoniën en wil je toch even helemaal ontspannen? Begin dan met handlettering. Creatief en rustgeven en het enige wat je er voor nodig hebt is pen en papier. Met het puntje van je tong tussen je tanden proberen de mooiste letters op papier te krijgen, da’s pas fun.

Massage en yoga یوگا zijn uit

Heerlijk hoor, die complete stretch van de downward facing dog of the extended puppy. Maar er komt gegarandeerd een moment dat je wilt aarden met beide benen op de grond. Dan heb je meer dan genoeg flow ervaren en je bent bang te zullen opstijgen zo licht als dat je je voelt. Je komt tot de ontdekking dat het enige wat je gelukkig maakt, niet eindeloze love and peace sessies zijn, maar iets maken met eigen handen.

Creativiteit is in

Nu hoef je je yogamatje niet aan de wilgen te hangen om creatief te worden. Vooral niet als je kiest voor kalligrafie, tekenen of handlettering. Je krijgt er geen vieze handen van, je voelt je als een Tibetaanse Theo en je hebt achteraf gelijk een mooie illustratie voor in je yogastudio of massageruimte.

Begin met natekenen

Denk niet dat je meteen origineel moet zijn. Tekenen leer je door iets na te tekenen. Soms lijkt dat zelfs te hoog gegrepen. Begin daarom eens met handlettering. Letters maken zo mooi als je kunt. Alsof je de juffrouw uit de eerste klas bent die schrijft in het poëziealbum van haar leerling. Want als er iemand mooi kan schrijven dan is het wel de schooljuf. Wanneer je met een krijtje op een bord leert schrijven, dan komt dat blijkbaar je handschrift ten goede.

Digibord

Tegenwoordig zijn er geen schoolborden meer en hoeven juffen ook niet meer te kunnen schrijven. De computer neemt de les over. Geen wonder dat er steeds meer ADHD kindertjes rondspringen, want een computer is heel wat anders dan geconcentreerd een letter maken met eigen handen. Ik vraag me af of dit überhaupt nog aanbod komt op scholen, gezien de geringe hoeveelheid bewijsmateriaal die de kinderen mee naar huis nemen.

Lijntjes trekken

Vroeger leerde je eindeloos schrijven tussen de lijntjes en waren er ook hulplijntjes die ervoor zorgde dat de lusjes en de buikjes van de letters even groot waren. Ook bij handlettering is het heel handig om gebruik te maken van hulplijntjes. Hiermee zorg je bijvoorbeeld dat alle letters even groot zijn, of bij fantasieletters, dat ze gemiddeld toch wel op één lijn staan. Ook de schuinte van de letters kun je consequent volhouden door hulplijntjes te trekken.

Verschil tussen kalligrafie en handlettering

Wanneer je lekker aan het handletteren bent met bijvoorbeeld een brushpen, zul je jezelf verbazen met het resultaat. Het lijkt alsof je al jaren kalligrafie gestudeerd hebt. NU is er wel een verschil met handlettering. Bij kalligrafie blijft de pen op het papier en schrijf je een letter of symbool achter elkaar door. Bij handlettering til je de pen vaker op na het beëindigen van een boog of streep. Het resultaat oogt en is een stuk moderner dan bij klassieke kalligrafie.

Sterke voorbeelden

Ben je niet zo van de letters maar houd je meer van symbolen? Duik dan eens in de Arabische of Perzische taal. De tekens zijn heerlijk mysterieus. Leuk voor aan de muur of voor een zelfgemaakte verjaardagskaart. Kalligrafie schrijf je dan bijvoorbeeld zo:

خوشنویسی

En “handlettering” ziet er zo uit:

دستمال کاغذی

“Happy Birthday”

تولدت مبارک

 

Heb je iets moois gemaakt deel het dan hier onder. We zijn benieuwd! Vertel ook even welke pen en papier je gebruikt hebt. Hiermee help je andere weer de juiste pennen te kiezen.


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →