Hanenpoten of schoonschrift?

Geplaatst door Pim M. op

Handgeschreven

Herinner jij je nog hoe je op de basisschool zat te zwoegen op de je eerste letters? Ik herinner me vooral hoe mooi ik de hoofdletters vond en hoe jaloers ik was op de juffrouw die op het schoolbord een compleet kunstwerk maakte van de eerste letter van je naam wanneer je jarig was. Maar de ene persoon heeft een prachtig handschrift, de ander leert het nooit. Of zijn er toch manieren om mooi te leren schrijven zonder kramp?

Schoolbordhandschrift

De juf had sowieso een prachtig regelmatig handschrift, met mooie ronde letters. Een beetje schuin naar voren, als mannetjes die tegen de wind in lopen. Mijn letters hadden last van heel veel wind, want ze helden al snel achterover. Dat vond de juf heel erg spijtig, want in de eerste klas deed ik het zo goed.

Tussen de lijntjes blijven

Wie op school leert schrijven, begint met het oefenen van losse letters. Hulplijntjes zijn daarbij heel handig. Ze zorgen ervoor dat de letters even groot zijn of op een regelmatige manier groter of kleiner worden. In de eerste klas oefenden we wekenlang op de letter van het alfabet. Je moest er op letten dat je tussen de lijntjes en ook de hulplijntjes bleef, zodat het rondje van de “d” net zo groot was als die van de a. En de stokjes of lusjes van de letters moesten ook een bepaalde lengte hebben. De moeilijkste letter vond ik de kleine letter f, met lusje naar beneden en naar boven. Die moest ik heel vaak over doen totdat hij er zo uit zag als op het voorbeeld. Maar hulplijntjes zijn dus erg handig!

Je hart en ziel er inleggen

Het scheelt een hoop als je weet voor wie je iets schrijft. Liefdesgedichten en valentijnskaarten, daar doe je natuurlijk extra je best voor. Of een verjaardagskaartje. Hoe mooi is het niet om met kerst een handgeschreven kerstkaart te ontvangen? Wil je mooi leren schrijven denk dan altijd aan de ontvanger en hoe blij die zal zijn met jouw prachtige boodschap. Kijk eens naar deze film (duurt 1.30 uur) voor inspiratie.

 

Persoonlijke stijl ontwikkelen

Die mooie regelmatige, naar voren hellende letters zijn niet lang overeind gebleven. Zodra ik aan elkaar moest schrijven, ging het mis. Het schijnt ook iets met je persoonlijkheid te maken te hebben, dat handschrift. Daarom moest een sollicitatie brief handgeschreven zijn. Of er een deskundige aan te pas kwam die jouw handschrift ging analyseren, waag ik te betwijfelen. Belangrijk is, dat je je eigen stijl ontwikkelt.

Schrijfstijl en letters= karakter

Iemands handschrift is net zo persoonlijk als diens handtekening. Vervelend wel als je hanenpoten hebt, maar je kunt er wel iets aan doen. Oefening baart kunst. Dus degene die een onleesbaar handschrift hebben, vinden het blijkbaar niet belangrijk of een ander begrijpt wat ze zeggen. Een zekere mate van arrogantie dus. Of te weinig geoefend uiteraard. Zorg dus voor een prettig leesbaar handschrift. Hier zie je verschillende lettertype en voel het verschil! 

Een goede pen doet wonderen

Goed gereedschap is het halve werk. Kies een pen die makkelijk over het papier glijdt of rolt. Een gelpen is perfect om moeiteloos mooie, gelijkmatige streken neer te zetten. Bijna alsof je aan het schilderen bent. Ben je eenmaal een beetje gewend aan het opnieuw hanteren van een pen, dan kun je ook een brushpen overwegen. Daarmee is schrijven echt een feestje. Zonder de minste kennis van kalligrafie maak je meteen al verbluffende letters.

Schrijf langzaam en heb geduld

Heb je dus een vreselijk handschrift, dan kun je een cursus kalligrafie overwegen. Mij heeft het altijd geboeid, die prachtige, regelmatige letters maar toch heb ik nooit het geduld kunnen opbrengen. En dat is precies les 1 wanneer je MOOI wilt leren schrijven: doe het langzaam. Op YouTube kun je heel veel lessen volgen, maar vergis je niet: geen eentje is op werkelijke snelheid. En leuk detail; de maker (Jackson Alves) van het volgende filmpje noemt de Pentel brush pen zijn number one pen.

Want omdat deze pennen een penseelpunt hebben en een cartridge, heb je het idee dat je aan het schilderen bent, zonder dat je iedere keer je pen in de inkt of verf hoeft te dopen. Bovendien blijft de punt hééél lang puntig, daar waar andere pennen slijten waardoor je geen dunne lijntjes meer kunt maken. Zo lang dat je kunt overwegen om de cartridge stiekem bij te vullen in plaats van nieuwe te kopen.

 


Deel dit bericht← Ouder bericht