Echt kleuren in het digitale tijdperk

Geplaatst door P. Michels op

Pentel tekening

In een tijd dat alles digitaal wordt, zou je bijna niet geloven dat er nog iemand is die een pen of potlood ter hand neemt. Het is dat mijn kinderen op school nog een pen kregen om te leren schrijven, maar hoe lang zal het duren eer ook dat verleden tijd is?

Creatief? dat doe je toch met je mobiel?

Kinderen van vier jaar spelen met de IPad in plaats van met een doos kleurkrijtjes. Pastel. Wasco. Wat is dat vragen mijn kinderen. Liever spelen ze met hun mobiel. Van oudsher toch een toestel om met elkaar te communiceren, alleen wordt het ding vaker gebruikt als fototoestel dan als telefoon. Dat geldt trouwens ook voor mijzelf. Ik heb zelfs de keuze voor mijn nieuwe mobiel laten afhangen van het aantal megapixels en lovende reviews over de camera, niet over de microfoon of de kwaliteit van het geluid. En als ik al iets “creatiefs” doe, dan is dat met een app of filter.

Hoera, Manga tekenen!

Alle kleurpotloden en dozen verf die ik ooit kocht, zijn nauwelijks aangeraakt. Wel was er een periode waarin de stiften razend populair waren. Dat moest dan wel van een bepaald merk zijn en ook de dikte van de punt was belangrijk. Ze werden onder meer gebruikt bij het inkleuren van mandala’s en het ontwerpen van striphelden. Het was de tijd dat Manga even heel erg populair was en iedere jongen (en meisje) zichzelf zag als de uitvinder van de nieuwste epic hero. Snel kocht ik ook allerlei boeken om het vonkje van de artistieke sluimeringen aan te wakkeren. Tevergeefs.

Tekenles vervangen door economie

Het tekenen van dergelijke poppetjes leek niet heel erg ingewikkeld en vereiste ook niet zoveel creativiteit. Als het figuurtje maar héél grote ogen had en trouwens ook een héél groot hoofd, dan kon het als snel door als een manga stripfiguur. Natuurlijk heb ik dit aangemoedigd en kocht ik twee keer per jaar nieuwe potloden in alle denkbare hardheden en sleepte ik en passant ook nog wat houtskool aan. Lange tijd had ik de stille hoop dat zoonlief alsnog naar het grafisch lyceum zou gaan, want het kind had serieus meer in zijn mars dan alleen maar manga poppetjes. Helaas, de interesse voor het grote geld was sterker dan de voorliefde voor het tekenen. Het werd economie.

Kleurboeken voor volwassenen

Daar zat ik met mijn dozen kleurkrijtjes, potloden in alle kleuren van de regenboog, puntenslijpers en stiften. Toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te doen, want eigenlijk hoop ik op een dag zelf weer de rust op te brengen om te gaan tekenen, schilderen, kleuren en verven. Er was een tijd dat ik zelf uren doorbracht met het natekenen van familieleden en dat lukte wonderbaarlijk goed. Ook huisdieren moesten het ontgelden, maar omdat die nog minder stil konden zitten dan broertjes en zusjes, werden ze al snel verruild voor foto’s. En dat, neem maar van mij aan, werkte super. En heel ontspannend. Als stuiterbal was het de manier om een uurtje rust te krijgen.

Ben jij ook op zoek naar ontspanning?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Vergeet yoga. Ga kleuren. Koop een kleurboek of ga foto’s natekenen. Komt die mobiel toch nog van pas. Ik ga de komende tijd het potlood weer ter hand nemen. Of de pen. Pentel schijnt heel veel mooie spullen te hebben. Doe je mee?

 

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →