Creatief illustreren en doodlen: Welk papier gebruik je?

Geplaatst door Pim M. op

Waarom schrijft een pen niet

Iedereen die wel eens een stift, potlood, krijtje of pen op papier heeft gezet, kent dat gevoel. Hoe rolt de pen over de ondergrond? Gaat dat glad en soepel, of is het stroef en is er veel kracht nodig om ook maar een streepje op papier te krijgen? Nu ligt het uiteraard allereerst aan wàt je in je hand hebt om mee te tekenen, schrijven of kleuren, maar ook de ondergrond is heel belangrijk. Grof geschept papier geeft een ander resultaat dan glad, glanzend, houtvrij papier. Ken jij de verschillen? Weet jij waar je op moet letten?

Glad of ruw papier

Ruw papier absorbeert beter dan glad papier. Daarom is een blaadje uit je notitieblok of krant niet prettig om te gebruiken als wc papier en andersom, is het lastig tekenen op een servet. Je pen glijdt niet makkelijk over de ondergrond en kleuren vervagen onmiddellijk. Toch kan een beetje ruwheid geen kwaad, omdat het absorptie vermogen ervoor zorgt dat inkt of verf snel droogt. Iedereen die wel eens op een fotopapier heeft proberen te schrijven met stift weet hoe vervelend dat kan zijn. Hoewel je de prachtigste letters kan maken op een super gladde ondergrond, verpest je het resultaat wanneer vijf minuten later de inkt nog steeds niet opgedroogd blijkt te zijn. Een pen die direct veegvast resultaat oplevert, ook op gladde ondergrond, is de gelroller van Pentel.

Papier maken van hout

Het papier dat we allemaal kennen is in principe gemaakt van houtvezels. De celstoffen kunnen zo behandeld worden dat er uiteindelijk zeer weinig lignine overblijft, het heet dan houtvrij papier. Misschien heb je zelf wel eens geprobeerd papier te maken. Alles begint met een papje van houtvezels of, als je een recycler bent, van oud papier. Hoe fijner de massa, hoe mooier het resultaat. De kwaliteit van papier kun je meestal direct afleiden uit het gewicht, hoe zwaarder, hoe steviger je ondergrond en hoe beter je deze kunt gebruiken voor uiteenlopende verfsoorten, krijt en inkt.

Houtvrijpapier voor aquarel

Duurder papier wordt gemaakt van lompen. Ofwel oud textiel. Dit is papier dat o.a. gebruikt wordt voor aquarellen. Ook mag er geen chloor aan te pas gekomen zijn. Dit kan namelijk je kleuren verbleken. Om een echte aquarel te maken heb je zwaar papier nodig, 200-300 gram. Voordat je gaat schilderen, maak je het papier vochtig en span je het op, bijvoorbeeld met schilderstape. Als het opdroogt staat het vel papier super strak zodat je weinig last hebt van bobbels. Mooie effecten krijg je door te kiezen voor papier met een beetje structuur. Voordeel hiervan is dat je minder last hebt van “randjes” als je verf uitloopt.

Wit, grijs of gekleurd papier

Wit papier krijg je door de houtvezels te bleken. Een proces dat oorspronkelijk niet echt milieuvriendelijk was doordat hiervoor chloor gebruikt werd. Veel gerecycled papier was dan ook herkenbaar aan de donkere kleur, vanwege de inktresten op het hergebruikte papier. Tegenwoordig wordt er zuurstof gebruikt om te bleken. Dit maakt het proces van papier scheppen een stuk milieuvriendelijker.

Beschermen van het bos

Omdat hout de basis vormt van papier, is dit een reden zuinig om te gaan met papier. Nu hoef je het wc papier van ons niet aan twee kanten te gebruiken, maar wanneer je gaat schetsen, bijvoorbeeld met potlood of houtskool, kun je prima gewoon kladpapier gebruiken. Omdat dergelijk papier heel dun is, kun je weinig kracht zetten. Ook is het oppervlak erg klein, dus wie lekker creatief met grote halen uitdrukking wil geven aan beelden in zijn hoofd, zal al gauw behoefte hebben aan grote vellen papier. Een speciaal schetsblok kan natuurlijk ook.

Verven, krijt, oliepastel of brushpen

Wanneer je andere middelen gaat gebruiken om mee te tekenen of verven, dan wordt de combinatie interessant. Voor pennen en verf op waterbasis bestaat er speciaal water colour paper. Gebruik je gewoon papier, dan gaat dit al snel bubbelen of, bij gebruik van stift, korrelen. Het papier lost als het ware op. Logisch wanneer je papierfabricage proces voor de geest haalt.

Stevig en glad pastelpapier

Wie graag kleurt met krijt of oliepastels, kiest voor speciaal pastelpapier. Dit is dikker en zwaarder dan aquarelpapier. Logisch, want je zet meer kracht dus het papier moet tegen een stootje kunnen. Een leuke techniek om verschillende effecten mee te creëren is het dik of dun aanbrengen van de pastels op de ondergrond. Ga er daarna overheen met een natte kwast (bij oliepastel gebruik je verfverdunner, bij gewone pastels water) om de kleuren te vervagen. Wil je op textiel tekenen, gebruik dan speciaal textielkrijt. Deze verhit je na aanbrengen met een strijkbout om ervoor te zorgen dat de kleur zich goed hecht aan het kledingstuk of kleed.

Cartridge papier

Ben je van plan om bijvoorbeeld een mooie pentekening te maken dan is papier dat je voor de printer gebruikt vaak heel geschikt. Dit papier is mooi glad en van goede kwaliteit omdat er geen stof vrij mag komen tijdens het printen. Ook dit papier heb je in verschillende diktes.

Supergaaf voor creatieve illustratoren: papier van steen

Tot slot een heel nieuw soort papier, gemaakt van steen. Calciumcarbonaat is de bron van dit papier en het goede nieuws is dat het volledig te recyclen is. Voor dit papier wordt geen enkele boom gekapt. Omdat er en soort kunststof bijgemengd wordt, is het paper uitzonderlijk glad en stevig en waterbestendig. Ideaal voor balpen, gelpennen en potlood. Omdat het papier super glad is, is de droogtijd langer, iets om wel rekening mee te houden bij gebruik van stift, inkt en verf. Ook dit (onschadelijke) plastic is volledig herbruikbaar! Wil je bijvoorbeeld een bullet journaal gaan bijhouden, zo’n supergaaf, persoonlijk volledig zelf ontworpen dagboek-agenda-dream-ontwikkel-ontwerp-schetsboek, dan is zo’n Rockboek ideaal.

Tot slot

Je merkt hoe belangrijk de keuze van je ondergrond is. Vaak loont het, om wat meer geld uit te geven aan kwalitatief goed papier. Het voorkomt dat je kunstwerk uitloopt of lelijk opdroogt. Goede pennen, potloden en penselen zijn natuurlijk ook belangrijk. Samen dragen ze bij aan de effect dat jij voor ogen hebt. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen wat jij het prettigste vind. Ga daarom eerst verschillende soorten papier, pennen, stiften en potloden uitproberen. Je zult al snel merken dat er veel meer mogelijk is dan je ooit van te voren had kunnen bedenken. Een waarschuwing is op zijn plaats. Wie eenmaal begint, kan niet meer ophouden met verzamelen van kleurtjes. Een volle teken- of schildersdoos betekent nog niet dat je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Begin klein en kijk dan waar je voorkeur ligt. Bij Pentelarts kun je daarom veel pennen, stiften en brushpennen per stuk bestellen.


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →